Artikelen

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2

Een Intensive Care opname is er een die verregaande gevolgen heeft, ook voor de naasten. Dit wordt nog helaas te veel onderschat. Dit is ook te merken aan de reacties van de omgeving wanneer men een dierbare op de Intensive Care heeft gehad, ook al is deze genezen. Het kan voorkomen dat je na een intensieve revalidatie om lichamelijk sterker te worden je goed voelt en psychisch sterk. Maar ineens, zonder dat je een directe aanleiding vindt, val je terug. Je krijgt nachtmerries, gaat slecht slapen en eten en trekt je terug en gaat anderen mensen ontwijken. Jouw sociale leven gaat volledig op de kop en jouw kwaliteit van leven wordt steeds minder en minder.

lees verder
Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen veel psychische en fysieke problemen ervaren. Veelal ontstaat er PTSS, Angstklachten maar ook Depressie kan zich voordoen. Ongeveer de helft van de mensen die
zijn opgenomen krijgen last van een Post Intensive Care Syndroom. Ook cognitieve problemen en lichamelijke klachten kunnen een gevolg hebben op de kwaliteit van leven. Zelfs de naaste familie kan deze genoemde klachten ontwikkelen.

lees verder
Trauma, verbrijzeld vertrouwen

Trauma, verbrijzeld vertrouwen

Een trauma heeft grote invloed op ons vertrouwen op onszelf en in anderen. Het vertrouwen in een wereld waarin we ons veilig voelen is weg. De zo vanzelfsprekende zekerheden kunnen wegvallen, waardoor we ons eenzaam en onbegrepen voelen.

lees verder