Wanneer ben je depressief?

Een depressie is een veel voorkomend probleem. Depressie heeft maar één richting en dat is naar beneden. Een spiraal welke een zuigende kracht heeft en naar binnen gericht. De emoties zullen dan ook als zodanig een neergaande beweging hebben. Opgewektheid en blijheid wordt somberheid en droefheid.

Velen van ons kennen deze gevoelens wel van tijd tot tijd. Soms zitten we in de put en huilen we, verliezen interesse en hebben even geen zin in wat dan ook. Vaak gaan deze gevoelens voorbij en nemen we daarna weer vol deel aan het leven. Deze voorbijgaande stemming heeft ons niet zodanig verstoord dat ons functioneren er onder heeft geleden.

Wanneer deze stemming langere tijd aanhoudt kan deze ons leven zodanig beïnvloeden dat ons functioneren en zelf ons sociale leven er hinder van ondervindt. Deze langdurige stemming is dan van ernstige aard geworden. Deze beïnvloedt niet alleen de stemming maar er gebeurt veel meer met de persoon wanneer deze hierin geraakt. Het er hieruit komen is dan ook niet “even” doen. Het heeft namelijk uitwerking op het lichamelijke maar ook op het mentale vermogen.

Een depressie is niet leeftijd of sekse gebonden, alhoewel er op een bepaalde leeftijd meer kans is op een depressie dan op een andere leeftijd. Hoewel de kans op een depressie op zeer jonge leeftijd gering is, is dit niet uit te sluiten en kunnen er bijkomen problemen ontstaan.

Vanuit de dieptepsychologie word naar de hele mens gekeken, zowel lichaam als geest. Wanneer het lichaam door middel van een depressie van zich laat horen, weten we dat er in de geestelijke wereld van alles aan de hand is. In de Therapie wordt dan onderzocht wat de onderliggende oorzaak is van de depressie.

Wanneer een depressie niet door de juiste behandelaar wordt behandelt kan dat wat wordt ingezet meer kwaad dan goed doen. Een psycholoog, en niet een huisarts of POH, is hiervoor de beste behandelaar.

Gerelateerde artikelen