Home » Artikelen » Depressie » Depressie: een oproep tot verandering
depressie een oproep tot verandering

Depressie: een oproep tot verandering

door | 6 dec, 2020 | Depressie

Een depressie is er niet zomaar, vaak gaat daar iets aan vooraf. Wanneer wij in ons dagelijks bewustzijn ons anders voordoen dan dat de ziel ten doel heeft, kan dit een depressie tot gevolg hebben. Ons onbewuste kan vijandig over dit bewustzijn gaan staan. Het onbewuste heeft namelijk een grote invloed op dit bewustzijn. Als gevolg hiervan onttrekt het onbewuste alle energie uit de bewuste wereld, met als gevolg een “depressie”.

In de alchemie wordt dit het Nigredo genoemd. Carl Gustav Jung, die de alchemie bestudeerde, interpreteerde dit Nigredo als een moment van de maximale wanhoop. Jung zag het als een voorwaarde voor verdere persoonlijke ontwikkeling. Dit brengt pijn met zich mee, maar zoals Jung aangaf, kan groei enkel ontstaan door geestelijk pijn lijden. Hierna komt men eruit als een ander mens.

Wat houdt dit Nigredo en dus een depressie in?

  • Het symboliseert een duister, diep en nog niet ten einde gebracht conflict dat naar het bewustzijn moet worden gebracht. Het wordt geassocieerd met een berustende, melancholieke en zeer introverte houding.
  • Het is een voortgaand ontbindingsproces van bestaande vormen. Het is de absolute voorwaarde om via transformatie- en regeneratie-processen tot nieuwe vormen te komen.
  • Het symboliseert een typisch verlies van belangstelling voor de buitenwereld.
  • Men wordt dan overvallen door lusteloosheid of depressiviteit die zonder enige aanleiding van buitenaf ontstaat.

Tijdens dit proces slokt het onbewuste alle psychische energie op en onttrekt dit dus aan het bewustzijn waardoor het bewustzijn zijn intensiteit verliest. Of te wel men wordt trager en verliest vitaliteit. In het onbewuste vindt een soort reorganisatie plaats, waarbij alle disharmonie tussen de oorspronkelijke (elementaire) tegenstellingen worden overbrugt.

Een verklaring van de depressie volgens het Jung-lexicon

Een depressie is een vorm van het afdammen van energie, die als ze vrij komt, een positievere richting kan kiezen. De energie wordt belemmerd vanwege een neurotische of psychotische probleem. Maar als ze vrij komt helpt ze met het oplossen van het probleem.

In deze zwaarmoedigheid zou men zich zo volledig mogelijk moeten begeven zodat de gevoelens die er meer gepaard gaan kunnen worden opgehelderd. Een dergelijke opheldering houdt in het omzetten van een vaag gevoel in een nauwkeuriger IDEE of BEELD, waarmee de depressie in verband kan worden gebracht.

Depressie houdt verband met regressie voor wat betreft haar herstellend en verrijkende aspecten. Ze kan met name de vorm aannemen van de stilte, de leegte die aan nieuwe scheppingen vooraf gaan.

 

depressie wat betekent dit voor jou

Wat kan een depressie voor jou betekenen?

Dit betekent, zoals Jung dit aangeeft, dat je de depressie mag verwelkomen in plaats van je met alle macht hiertegen proberen te verzetten. Deze dan ook niet met middelen te gaan onderdrukken. De depressie wil jou vertellen dat je niet volgens de “wetmatigheid van jouw ziel” bezig bent. De ziel brengt dit op rigoreuze wijze bij jou onder de aandacht in de vorm van een depressie. Hierdoor kan je niet anders dan aan de oproep hiervan gehoor te geven.

Daar de depressie aangeeft dat er een transformatie proces in werking is gezet, is het van belang om hier aandacht aan te geven. Te onderzoeken wat deze depressie jou wil mededelen. Uit te zoeken wat je doet in tegenstelling tot wat de ziel van jou verlangt. Wat je doet in plaats van wat je behoort te doen, dat wat bij jou past. In de dieptepsychologie wordt gewerkt met zielsprocessen. Hierbij is dieptepsychologie een van de vormen van therapie die geschikt is om tot het komen van bewustwording van deze onbewuste processen. Wanneer het onbewuste bewust wordt vindt er integratie plaats. Dan kan acceptatie plaatsvinden en het verwerkingsproces in gang worden gezet. Hierdoor zal dat wat eerst een probleem was gaan oplossen en kan je gaan doen wat werkelijk bij jou past.

Wil jij weten wat Analytische Therapie voor jou kan betekenen? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Wil je meer weten over Carl Gustav Jung, dan kan je dit hier vinden: Carl Gustav Jung

 

Arnold Smit MSc

 

Arnold Smit MSc

Erkend Analytisch Therapeut met een Master in Psychosociale Gezondheids-wetenschappen en JI-Dieptepsycholoog®.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin