Worden wie je bent met behulp van Analytische Therapie

Een duurzame verandering waarmee je jouw balans hersteld en opnieuw in jouw kracht komt staan
sombere gedachten hulp

Voel jij je neerslachtig?

Heb je sombere gedachten, voel je je moe verdrietig en eenzaam, terwijl jij zo graag opgewekt, vol met energie en vrolijk zou willen zijn?

Heb je moeite met concentreren?

Heb je het gevoel dat jouw gedachten alle kanten op gaan, waardoor je besluiten moeilijk kan maken of dit helemaal niet lukt?

Heb jij geen plezier meer?

Merk je dat wat je doet jou niet meer interesseerd en dat je er geen plezier meer aan beleefd? Heb je daardoor geen zin meer om iets te ondernemen?

Trek jij jezelf terug uit contact met anderen?

Raak je snel overprikkeld en merk je dat de communicatie met anderen verslechterd, waardoor je stressvolle situaties of misschien contact met anderen gaat vermijden?

Ervaring van een cliënt

Door de gesprekken met Arnold ben ik enorm gegroeid – meer dan ik mij voor mogelijk hield. Niet alleen ben ik tot de kern gekomen van grote vraagstukken in mijn leven, maar heb ik zelf ook geleerd hoe ik beter tot de kern kan komen. Hierdoor heb ik dieper leren reflecteren op mijzelf en ben ik bewust geworden van mijn projecties en denkpatronen.

Het raakte mij in deze sessies dat de patronen die werden blootgelegd op zeer jonge leeftijd zijn ontstaan. Het transformeren van die patronen heeft mijn hele leven veranderd. Alsof je een loodzware rugtas afdoet waarvan je niet eens wist dat je hem droeg.

Ik voel me door de sessies zelfverzekerder, stabieler, sterker en weet mijzelf beter te doorgronden. Dit zijn handvaten voor het leven waar ik Arnold ontzettend dankbaar voor ben!

Alex te Nijmegen

Innerlijke heelheid

Van Innerlijke verdeeldheid naar Eenheid

De weg die tot die Eenheid leidt noemde Jung ‘het individuatieproces’. Het resultaat is dan niet een aan de eisen van de maatschappij aangepaste mens, maar een unieke mens. Een mens die handelt met verantwoordelijkheid voor zichzelf en de samenleving

Jij analyseert, onder begeleiding van de therapeut, jouzelf. Je gaat kijken naar hoe jij doet, wat jij wilt, wat jij denkt en voelt. Jij zal jouw bewuste en jouw onbewuste motieven, drijfveren, wensen, gedachten, gevoelens en daden gaan ontdekken. Gedurende het traject ontdek je op welke wijze deze elkaar onderling beïnvloeden. Jij zal daardoor gaan opmerken dat er meer kleur en balans ontstaat in jouw leven.

Samen op zoek naar de onderliggende oorzaak

Vernieuwd vertrouwen in jezelf!

De Vrijheid in jezelf voelen om te zijn wie je bent.

Tijdens de opleiding tot Analytisch Therapeut is het noodzakelijk dat de student naast de colleges en studie zelf in therapie gaat. Onder andere om zelf te ervaren hoe het is om cliënt te zijn. Doordat ik dit zelf heb ondervonden kan ik jou beter bijstaan en begeleiden in jouw zoektocht. Een ontdekkingstocht waarin je gaat ontdekken waarom en waartoe je de dingen doet die je doet en wie je in natuur en werkelijkheid bent. Ik kan jou helpen te leren luisteren naar jouw innerlijke wijsheid. Het is een wijsheid die altijd in ons aanwezig is.

Vertrouwen in jezelf

Opgewekt en vol energie weer deelnemen aan wat jij belangrijk vindt.

Genieten van de dag

Je gaat weer plezier krijgen in wat je doet. Je zal weer kleur in het leven gaan ervaren.

Doen wat je leuk vindt

Jouw lust om te ondernemen wordt groter. Je gaat dingen doen die je leuk vindt.

Vrij voelen in contact

De communicatie met anderen verbetert en je krijgt weer plezier in contact met anderen.

Innerlijke rust

Je merkt dat je je weer makkelijker kan concentreren. Besluiten nemen wordt makkelijker.

Analytische Therapie en de toepassingen

Op welke wijze benadert de Analytische Therapie een klacht?

Met Analytische Therapie ga je naar de wortels van jouw klacht, om het dáár op te lossen. Niet het symptoom, maar de oorsprong staat centraal. Analytische Therapie streeft duurzame verandering na.

Waar wordt mee gewerkt in de Analytische Therapie?

Daar zielsprocessen van wezenlijk belang zijn kan de Analytisch Therapeut werken met symboliek, dromen, tekeningen, hypnose, actieve imaginaties, cosmologie, principes als mannelijk en vrouwelijk, ook de kennis van filosofie, religie, alchemie en meer, zal worden ingezet.

Kan een Analytisch Therapeut iets voor mij betekenen?

Als Analytisch Therapeut kan ik jou begeleiden bij:

 • De wens om jezelf beter te leren kennen,
 • Zingevingsvraagstukken,
 • Depressie,
 • Burn-out,
 • Angst,
 • Piekeren,
 • Stemmingsklachten,
 • Relatieproblemen,
 • Psychosociale problemen,
 • Trauma- en rouwverwerking
 • en vele andere kwesties.

Analytische Therapie is bij uitstek geschikt voor de behandeling van allerlei vormen van psychopathologie. Niet alleen mensen met bijvoorbeeld angst-­, dwang-­, stemming-­, eet-­ of dissociatieve stoornissen, maar ook mensen met persoonlijkheidsstoornissen/

Twijfel je of jouw situatie eronder valt, neem dan contact op, dan bekijken wij samen jouw situatie.

Voor wie is Analytische Therapie niet geschikt?

Analytische Therapie is minder geschikt voor mensen met een acute psychotische stoornis of voor mensen bij wie er sprake is van ernstige verslavingsproblematiek.

Enkele ervaringen van mijn cliënten

Ik kwam bij Arnold met de intentie om mijzelf te verbeteren. In de opvoeding ervaarde ik soms boosheid. Samen zijn we op zoek gegaan naar de triggers en achtergronden. Arnold bleef maar vragen en dat was best soms frustrerend. Ik heb regelmatig gezegd: “Je kan het nog wel een keer vragen of op een andere manier, maar dan weet ik het antwoord nog steeds niet.”

Het is wel aan al zijn vragen te danken dat mijn patroon duidelijk is geworden. Uiteindelijk heb ik zelf alles gezegd en gedaan, Arnold was er om mij te helpen en steunen. Daar zit zijn kracht, iemand in staat stellen de antwoorden in zichzelf te vinden.

Ik ben inmiddels een stuk rustiger en geduldiger naar de kinderen. De ontdekte patronen helpen mij om mezelf beter te begrijpen en de reacties in mijn omgeving te kunnen plaatsen.

Peter

PTSS was de diagnose. En ik werd geholpen. Tot 5 jaar later de angsten weer opdoken.

Arnold Smit werd mijn therapeut en hij leerde mij de samenhang en impact van momenten uit mijn leven zien en er mee om te gaan. Hij leerde mij de juiste vragen te stellen en de antwoorden te accepteren. Hij leerde mij hoe ik me weer veilig kon voelen.

Ik kreeg mijn leven terug, maar met veel meer diepgang.

Cathy van der Borght

Op weg met Analytische Therapie naar een duurzame verandering

In het ideale geval werken bewustzijn en het onbewuste goed samen. Wanneer deze samenwerking verstoord is, gaat het onbewuste aan het roer staan. Dit uit zich in klachten en/of problemen.

Analytische Therapie helpt je jouw innerlijke verdeeldheid (waarbij jouw onbewuste iets anders voelt, vindt en wilt dan jouw bewuste) op te heffen. Jij zal daardoor gaan ontdekken hoe de verschillen tussen jouw onbewuste en bewuste verband houden met jouw klacht(en).

Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen

VIT

Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT)

RBCZ

Register Beroepsbeoefenaren van de Complementaire Zorg

Tuchtrecht Complementaire Zorg

Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg

Ervaringen van cliënten

Een jaar lang hebben we nagenoeg wekelijks met elkaar gesproken. Na veel eerdere behandelingen na langdurig ziekte en veel zware dingen die op mijn pad kwamen, wist ik echt niet meer wat mij nog zou kunnen helpen. Wel duidelijk was wat ik graag zou willen. Weer genieten van het leven, een soort van zingeving, met daarbij alle ups en downs die bij leven horen, maar ook de kracht in mezelf terug vinden om ermee om te gaan. Onze gesprekken gingen diep en waren zowel zwaar, als ook genieten. Continu bracht je me terug bij mezelf. Wie ben ik, waarom denk ik zoals ik denk, waarom was gedrag van vroeger toen wel functioneel maar nu niet meer. Het heeft ervoor gezorgd dat ik andere keuzes heb gemaakt, niet eenvoudig, maar helpend. Ik kan nu na een jaar zeggen dat ik het leven weer waardevol vind.

Dank voor je hulp.

Mw A.K. 57 jaar

Arts

Toen ik begon met therapie had ik onbewust veel last van trauma reacties, wat mij in dingen zoals relaties, zelfontwikkeling en zelfbeheersing beperkten. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn trauma’s verwerkt had, maar ik kwam er in therapie bij Pimander achter dat dit dieper geworteld zat dan ik dacht.

Ik ontdekte de gevoelens achter mijn verhalen en vanuit een diepere plek ben ik gaan werken aan en het herschrijven van deze trauma’s en nare herinneringen. Het heeft me vooral meer bewust gemaakt van mijn eigen gevoel en gedachten en me handvatten gegeven hoe hiermee om te gaan. Ik heb mezelf beter leren kennen en mijn emoties beter leren herkennen.

Esther Oerlemans

Het was voor mij toch altijd een drempel en erg lastig om over mijn gevoel te praten, zelfs überhaupt om over lastige zaken te praten.

Toen mijn leven ineens op zijn kop stond heb ik, hulp gezocht bij Arnold. Hij heeft in de sessies mij meegenomen om mezelf weer te leren kennen. Door zijn soms kritische en lastige vragen ben ik mezelf bewuster geworden van wie ik ben en waarvoor ik sta. Ik ben mezelf bewuster geworden in het contact naar anderen en welk effect anderen op mijn kunnen hebben en hoe ik er zelf mee (kan) omgaan.

Of ik nu klaar ben, nee klaar ben je nooit. Maar ik kan wel zeggen dan ik een sterker, zelfverzekerder en bewuster persoon ben geworden, door de dingen die Arnold mij heeft laten zien. Hiervoor ben ik hem zeer dankbaar.

Teun

Wil jij weer opgewekt en vol levenslust de dingen doen die jij leuk vindt?

Wil je samen met mij doornemen wat voor jou de mogelijkheden zijn?

Veel gestelde vragen

Op welke wijze wordt het trauma behandeld?

Als Analytische Therapeut werk ik voor de traumabehandeling met R.A.P.P. (Zie de pagina R.A.P.P) Dit om inzicht te krijgen in de persoonlijkheidsstructuur van de client en daarbij met gesprekstherapie om de cliënt inzichten te laten verwerven.

Daarna zal de traumabehandeling worden ingezet. Dit betekend dat er naar trauma wordt gegaan! Er zal blootstelling plaatsvinden aan de traumatische ervaring en situatie. Het zijn echter niet alleen herinneringen, de verdrongen delen, maar ook de dissociatieve delen die buiten het bewustzijn zijn gebleven die bewust moeten worden.

Er dient weer Ik-kracht te gaan ontstaan op de delen van onmacht en een vernieuwde wil om actie te gaan ondernemen. Hiervoor zullen diverse interventies worden ingezet, zoals actieve imaginatie en daar waar nodig hypnose.

Er ontstaat al “ lucht” maar het evenwicht in het functioneren is er nog niet. Zolang er er geen integratie heeft plaatsgevonden zal er een spanningsveld blijven waardoor er nieuwe fysieke en psychische problemen kunnen gaan ontstaan.

Als laatste komen we bij de fase die toekomst perspectief zal moeten gaan bieden. Hiervoor komt het levensverhaal van de client in beeld. Hierin zal worden onderzocht wat er in het leven van de client heeft plaatsgevonden en worden uitgewerkt. Waardoor een nieuw toekomst perspectief kan gaan ontstaan.

Wat is de toegevoegde waarde van R.A.P.P.® coaching?

Door middel van analytische coaching met behulp van het R.A.P.P® model heb je een unieke mogelijkheid om inzicht te krijgen in jouw onbewuste aansturende factoren. Hiermee boor je een diepere laag aan om verandering aan te brengen in de patronen waar jij telkens weer tegenaan loopt. De vorm van coaching geeft jou de mogelijkheid om aan deze gevonden patronen te sleutelen.

R.A.P.P.® is bruikbaar voor diagnostische en therapeutische toepassingen.

R.A.P.P.® geeft zicht op de onbewuste persoonlijke aansturing van binnenuit. Het neemt de beleving van de cliënt als uitgangspunt om te komen tot diagnostische aanwijzingen.

R.A.P.P..® wordt met veel succes gebruikt voor het vaststellen van het psychologische profiel, voor het ophelderen van thema’s in psychotherapie.

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Ik ben aangesloten bij de RBCZ waarmee diverse zorgverzekeraars de Analytische Therapie (deels) vergoeden.

Op de facturen die ik verstrek staan alle benodigde codes om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Heb je een andere verzekering neem dan voor meer informatie contact op met je zorgverzekering.

Voor extra informatie aangaande jouw eigen verzekering kan je onderstaande link volgen. Deze gegevens zijn ter info, bel vooraf altijd met de zorgverzekeraar om teleurstelling te voorkomen!

Overzicht van de vergoeding vanuit aanvullende pakketten voor alternatieve/complementaire psychologische behandeling

vergoeding ontvangen via werkgever, UWV of uit PGB

In het kader van Wet Verbetering Poortwachter werkt een bedrijf na overleg met de bedrijfsarts vaak graag mee.

Ben je op dit moment werkeloos en ontvang je een uitkering? Door te informeren bij de uitkeringsinstantie (UWV) naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van jouw herstel en re-integratie is het mogelijk dat er via een individuele re-integratie overeenkomst het UWV een budget reserveert om de coaching geheel of gedeeltelijk te betalen.

Ervaringen van mijn klanten

Na meer dan 12,5 jaar werkervaring in dezelfde branch en functie vond ik het hoog tijd om een nieuwe impuls aan mijn carrière te geven. Natuurlijk heb ik me in die jaren verdiept en verbreed in mijn werkzaamheden wat betreft kwaliteit, verantwoordelijkheden en technische kennis. Maar omdat er geen schalingen zijn binnen het bedrijf die uiting geven aan ervaring en salariëring, was ik het overzicht verloren waar ik ergens stond.

Arnold heeft me geholpen hier duidelijkheid in te krijgen. Door middel van gesprekken, opdrachten en oefeningen kreeg ik inzicht van de ruimte die ik in neem binnen het bedrijf. Zijn vraagstellingen leiden ons naar de knelpunten. Huiswerkopdrachten gaven mijzelf een groter overzicht van de werkelijke situatie en speldeprikoefeningen lieten mij kennismaken met andere uitgangspunten voor situaties waar ik al jaren in zat.

Hij was in staat met zijn open vragen en vastberadenheid om tot de kern door te dringen. Met zijn positieve instelling mij andere perspectieven aan te bieden. En door creatief om te gaan met leerdoelen daagde hij mij uit op toepasselijke wijze. Zo liet hij mij een tekening maken over een bepaalde situatie. Deze hebben we daarna tot in detail ontleed. Kleuren en vormen maakte duidelijk hoe ik me in die situatie voel, zowel bewust als onbewust.

De sessies met Arnold waren niet alleen leuk en inzichtelijk. Zelfs mijn baas is zich er nu bewust van welke spil hij in huis heeft. Hij stelt me nu voor aan bezoekers als een van de pilaren van het bedrijf. Hij biedt me meer uitdagingen die ik hard nodig heb om mijn werk uitdagend te houden en zijn zo tot een betere relatie gekomen. Ook mijn collega’s zien me nu meer staan doordat ik met mijn zelfverzekerdheid een duidelijkere positie in neem. Zonder Arnold was ik in het donker op de tast verder gegaan en was ik in hetzelfde kringetje blijven lopen dat ik al 10 jaar liep.

Mevrouw M.H te Eindhoven

In therapie bij Arnold.

Eerst moest ik wennen aan het echt stil staan bij dingen; het leek wel of mijn antwoorden onvoldoende waren. Maar dat was niet zo; steeds vroeg jij verder, genuanceerder, en vroeg me om mijn gedachten en gevoelens te verhelderen. Je liet het stil zijn als ik zocht naar mijn antwoorden. Dat was ongemakkelijk maar ook goed en nodig.
Het heeft mij zeer geholpen om echt mijn eigen vanzelfsprekendheden en waarheden over mijzelf ter discussie te stellen. Jij deed dat op een rustige, vasthoudende en nieuwsgierige manier. Je gaf geen antwoorden maar stelde steeds de goede vragen.
Je was oprecht nieuwsgierig naar wat maakte dat ik met mezelf in de knoop zat. Je deelde jouw ervaring en kennis over psychologie en betrok Jung’s bijzondere kijk in mijn therapie.
Je hebt humor en relativeert. Je wist mijn inzichten met elkaar te verbinden. Je gaat niet voor de snelle “quick fix” maar voor diepgang en de echte betekenis van mijn inbreng.

Ik ben op een andere manier gaan kijken naar mijn eigen geschiedenis en wat mijn positie/rol daarin was. Dat heeft gemaakt dat ik met meer mildheid kan kijken naar mezelf. Ik kan mezelf troosten en voel me minder afhankelijk.

Nogmaals hartelijk dank voor jouw hulp.

Bob Weysters te Nijmegen

Wil jij Worden wie jij bent?