Home » Artikelen » Trauma » Trauma, verbrijzeld vertrouwen
trauma verbrijzeld vertrouwen

Trauma, verbrijzeld vertrouwen

door | 5 dec, 2020 | Trauma

Iedereen heeft wel eens problemen waar we in het dagelijkse leven tegenaan lopen. Veelal zijn deze hanteerbaar en kunnen we ondanks de moeilijkheid die het met zich meebrengt ons nog prima in het dagelijks leven redden.
Het wordt al lastiger wanneer de problemen zich blijven herhalen. Deze gaan effect hebben op het dagelijkse leven, in de relatie en op het werk. Er kan een constant gevoel van gevaar ontstaan, er ontstaan emoties waar je je zorgen over gaat maken. Er komen herinneringen naar boven die beangstigend zijn. Het onderliggende trauma dient zich aan.

Je merkt dat er psychische problemen ontstaan zoals:

 • Boosheid, snel geraakt, stemmingswisselingen
 • Schuldgevoelens of gevoelens van schaamte, zelfverwijt en hopeloosheid
 • Verdrietig en moeite met concentreren
 • Angstig en verward
 • Gevoelens lijken niet meer aanwezig te zijn

Dit alles merk je dat het ook invloed gaat hebben op je lichaam.

 • Je wordt schrikachtig
 • Je hartslag verhoogd zich
 • Overal pijn
 • Geen energie meer
 • Kort lontje
 • Verhoogde spierspanningen
 • Slapeloosheid en nachtmerries, waardoor je ook niet wilt gaan slapen

Het kan zo ernstig worden dat wanneer je ernstig getraumatiseerd raakt je sociaal gezien niet meer kan functioneren. Wanneer je dan getriggerd wordt kan het gevaarlijk worden. Iemand met een zwaar oorlogstrauma kan zelfs als een wandelende tijdbom rondlopen. Deze kan zich wanneer er een trigger is niet meer onder controle houden en het knalt er dan als het ware letterlijk uit!

Dit heeft vaak met gevoelens van onmacht te maken die we veelal zo diep mogelijk wegstoppen om ze maar niet te hoeven voelen. Ze worden als het ware diep ingekapseld weggestopt. Dit trauma zit zelfs tot in het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel, diep in het lichaam opgeslagen in iedere cel van ons lichaam. De symptomen die dan ontstaan als gevolg daarvan kosten enorm veel energie.

Welke gevolgen kan een trauma veroorzaken

Een trauma kan het leven zodanig uit elkaar doen vallen dat we niet meer in staat zijn tot het onderhouden van contacten. We gaan sociale contacten op afstand houden omdat we bang zijn voor een uitbarsting van angst of woede. Deze zorgen op vele gebieden van het sociale leven problemen. Relaties gaan stuk, problemen op werk. Doordat we ons verder terugtrekken raken we in een isolement van onbegrepen voelen en eenzaamheid.
In de therapie zal naar het trauma worden gegaan, worden herbeleefd en alle aspecten van de traumatische situatie worden bekeken. De ervaring was namelijk zo groot dat we deze niet konden hanteren De onmacht situatie moet worden beleefd enkel zo kan er dan een wilsactie op worden gezet.

Het is belangrijk om over het trauma te gaan praten. Hierdoor ontstaat bewustzijn en kan je gaan reflecteren. Dit is de manier om het trauma te verwerken , zodra je de manier en de mogelijkheid vindt om er over te kunnen vertellen. Door dit te doen ga je voelen en de emoties die erbij horen ervaren. Dan ontstaat bewustwording en ga je inzichten krijgen. Met deze inzichten kan je het verwerkingsproces aangaan en is de eerste stap tot heling gezet.

Dan ontstaat er een acceptatieproces over hetgeen dat heeft plaatsgevonden. In dit acceptatieproces zal steeds weer terug worden gegaan naar het trauma en hoe deze tot manifestatie heeft kunnen komen. Wat ligt er onder het trauma verborgen en is er zodanig verdrongen dat dit voor zoveel problemen heet kunnen zorgen. Vaak liggen de problemen in de diepte ver weg gestopt. Daarna zal het geheel in een toekomst perspectief worden gezet.

Wat te doen bij een trauma

Het herstellen van een trauma kost tijd, veel tijd. Je mag hiervoor jezelf de tijd geven om te genezen van dat wat je hebt meegemaakt. Het proces laat zich niet dwingen, dus probeer jezelf er niet doorheen te duwen en te dwingen. Hebt geduld met het proces. Sta jezelf toe te voelen wat je voelt. Het kan moeilijk zijn om er geen oordeel over te hebben of de schuldgevoelen te laten voor wat ze zijn. Emoties komen en gaan, ook deze mogen er zijn. Zij helpen jou om te genezen wat genezing nodig heeft.

Wil jij weten wat Analytische Therapie voor jou kan betekenen? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Wil je meer weten over traumabehandeling en waar ik mijn opleiding tot traumabehandelaar heb mogen volgen?
Kijk dan eens op deze site: Jungiaans Instituut

Arnold Smit MSc

 

Arnold Smit MSc

Erkend Analytisch Therapeut met een Master in Psychosociale Gezondheids-wetenschappen en JI-Dieptepsycholoog®.

Gerelateerde artikelen

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen veel psychische en fysieke problemen ervaren. Veelal ontstaat er PTSS, Angstklachten maar ook Depressie kan zich voordoen. Ongeveer de helft van de mensen die
zijn opgenomen krijgen last van een Post Intensive Care Syndroom. Ook cognitieve problemen en lichamelijke klachten kunnen een gevolg hebben op de kwaliteit van leven. Zelfs de naaste familie kan deze genoemde klachten ontwikkelen.

lees verder
Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2

Een Intensive Care opname is er een die verregaande gevolgen heeft, ook voor de naasten. Dit wordt nog helaas te veel onderschat. Dit is ook te merken aan de reacties van de omgeving wanneer men een dierbare op de Intensive Care heeft gehad, ook al is deze genezen. Het kan voorkomen dat je na een intensieve revalidatie om lichamelijk sterker te worden je goed voelt en psychisch sterk. Maar ineens, zonder dat je een directe aanleiding vindt, val je terug. Je krijgt nachtmerries, gaat slecht slapen en eten en trekt je terug en gaat anderen mensen ontwijken. Jouw sociale leven gaat volledig op de kop en jouw kwaliteit van leven wordt steeds minder en minder.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin