Home » Artikelen » Trauma » Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2
trauma

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 2

door | 7 sep, 2021 | Trauma

Een trauma als PICS ontstaat bij ongeveer de helft van de mensen die zijn opgenomen op de Intensive Care. In het vorige blog(PICS Deel 1) heb ik inzichten gegeven van de effecten van een IC-opname. Zoals je hebt kunnen lezen, en misschien zelfs ervaren, kunnen deze effecten een grote impact op het dagelijkse leven hebben. Deze  kunnen levens zodanig ontwrichten dat de kwaliteit van het leven dramatisch minder wordt en sociale, maatschappelijke, financiële en arbeid gerelateerde problemen kunnen ontstaan.

Uit onderzoek blijkt dat (drie maanden na opname) veel patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen veel psychische en fysieke problemen ervaren. (C.A. Nouri MSc, Masterthesis Psychologie 2014)

Trauma verwerking

Je hebt iets meegemaakt waarvan je dacht het nooit te zullen meemaken. Een Intensive care opname, hoe een stressvolle ervaring zal dit zijn geweest! Waarschijnlijk gaan er allerlei gedachten door je heen zoals; “waarom ik?”, ”niemand kan begrijpen wat ik heb meegemaakt” of “had ik maar…”. Allerlei gevoelens van onmacht die je hebt ervaren en misschien een  schuldgevoel en of schaamte omdat jou dit is overkomen. Het liefst zou je deze verstorende gevoelens wegdrukken, vergeten alsof ze er nooit zouden zijn geweest.

Een opsomming van de klachten die kunnen ontstaan:

 • Angstklachten
 • Depressieve klachten
 • PTSS (Post Traumatische Stres Stoornis)
 • Cognitieve problemen
 • Verminderde kwaliteit van leven
 • Lichamelijk problemen

Het ging toch goed en ineens weer terug bij af

Het kan voorkomen dat je na een intensieve revalidatie om lichamelijk sterker te worden je goed voelt en psychisch sterk. Maar ineens, zonder dat je een directe aanleiding vindt, val je terug. Je krijgt nachtmerries, gaat slecht slapen en eten en trekt je terug en gaat anderen mensen ontwijken. Jouw sociale leven gaat volledig op de kop en jouw kwaliteit van leven wordt steeds minder en minder.

Mogelijkheden tot zelfsturing:

 • Zelfhulpboeken;
  Het gebruiken van zelfhulpboeken door deze te lezen en toe te passen kunnen lucht geven. Deze kunnen inzicht geven in het hoe en wat er aan de hand is. Deze kunnen helpen om positief het emotioneel, psychologisch en sociaal functioneren te bevorderen. Hiermee kan het welbevinden worden vergroot.
 • Mindfulness of Yoga;
  Deze vorm kan helpen zorgdragen voor een zelf accepterende houding, het stimuleren van het geheugen dat is aangetast en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
 • Groepstraining;
  Dit geeft het gevoel dat men er niet alleen in staat, maar ook de mogelijkheid om de ervaringen te delen en te bespreken. Van hieruit kan men direct uitzoeken op welke wijze men zelf in het leven staat en welk perspectief men hanteert.

Loskomen van het trauma

Om los te komen van het trauma dien je echter naar de wortel van het probleem te gaan. Dit betekend het trauma gaan herbeleven! Het trauma heeft invloed op ons hele menselijke systeem, tot in het immuunsysteem. Je merkt dit doordat je fysieke problemen gaat ervaren en gevoelig wordt voor o.a. ziekte. Omdat het trauma zo diep in het systeem is doorgedrongen, zal de behandeling ervan in een aantal fasen plaatsvinden;

 • Eerst zorgen dat er weer balans ontstaat en tegelijkertijd aan de slag te gaan met de traumatische gebeurtenis. Dit is zwaar, maar noodzakelijk om dat wat jou verstoord onder ogen te zien en aan te gaan.
 • Daarna deze ingrijpende gebeurtenis uit het verleden gaan plaatsen in het perspectief op de toekomst.

Dit is geen kortlopend traject maar een die landurig is en kan zelfs tot een paar jaar duren.

Een Intensive Care opname is er een die verregaande gevolgen heeft, ook voor de naasten. Dit wordt nog helaas te veel onderschat. Dit is ook te merken aan de reacties van de omgeving wanneer men een dierbare op de Intensive Care heeft gehad, ook al is deze genezen. Vaak wordt er gezegd: “hij of zij heeft het toch overleefd?”, “Wees dankbaar dat de ander nog bij jou is”. Je kan door dit soort reacties goed van slag raken, omdat dit waarschijnlijk niet zo als zodanig wordt ervaren.

Zorg voor jouzelf na zo een zware en ingrijpende gebeurtenis is van belang. Neem jezelf serieus door de hulp te zoeken. Misschien ben je bang om er over te praten omdat je denkt dat het alleen maar erger wordt. Een trauma gaat nooit vanzelf over.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Analytische Therapie is hiervoor prima geschikt, zeker als ook Psychotherapie wordt aangeraden, daar Analytische Therapie hiervan gebruikt maakt.

Arnold Smit MSc

 

Arnold Smit MSc

Erkend Analytisch Therapeut met een Master in Psychosociale Gezondheids-wetenschappen en JI-Dieptepsycholoog®.

Gerelateerde artikelen

Trauma, verbrijzeld vertrouwen

Trauma, verbrijzeld vertrouwen

Een trauma heeft grote invloed op ons vertrouwen op onszelf en in anderen. Het vertrouwen in een wereld waarin we ons veilig voelen is weg. De zo vanzelfsprekende zekerheden kunnen wegvallen, waardoor we ons eenzaam en onbegrepen voelen.

lees verder
Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Post Intensive Care Syndroom (PICS) deel 1

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen veel psychische en fysieke problemen ervaren. Veelal ontstaat er PTSS, Angstklachten maar ook Depressie kan zich voordoen. Ongeveer de helft van de mensen die
zijn opgenomen krijgen last van een Post Intensive Care Syndroom. Ook cognitieve problemen en lichamelijke klachten kunnen een gevolg hebben op de kwaliteit van leven. Zelfs de naaste familie kan deze genoemde klachten ontwikkelen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin