Wanneer je een dwangstoornis hebt voel je veel spanning als je die dingen niet doet. Of je bent bang dat er dan iets ergs gebeurt. Als je die dingen wel doet, voel je minder spanning of angst. Maar daardoor leer je niet op een gezonde manier met die gevoelens om te gaan.

Het kan zijn dat je de klopper op een deur persé drie keer moet kloppen en weerstand er tegen bienden lukt niet. Het kan zelfs zijn dat je gedachten krijgt die aangeven dat je zomaar ziek kan worden als je het niet doet.

Dit kan je behoorlijk in de weg zitten om te functioneren zoals je werkelijk graag zou willen.

  • Wat is een dwangstoornis
  • Soorten dwangstoornissen
  • Oorzaak dwangstoornis
  • Jung en dwangstoornissen

Wat is een dwangstoornis?

Een dwangstoornis zorgt voor terugkerende, ongewenste gedachten en een sterke drang om bepaalde handelingen of rituelen uit te voeren. Een dwangstoornis valt ook onder een angststoornis.

Deze ongewenste gedachten, vaak obsessies genoemd, kunnen heel angstaanjagend zijn, waardoor je voelt dat je iets moet doen om die angst te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het herhaaldelijk controleren van een deur zijn
  • Steeds schoonmaken
  • Steeds tellen van voorwerpen
  • Steeds checken of het gas wel uitstaat

Dwanghandelingen kunnen veel tijd in beslag nemen en de dagelijkse activiteiten zoals werk en sociale contacten ernstig verstoren. De dwanghandelingen hebben als doel om je innerlijke onrust weg te nemen. Dwangstoornissen kunnen een grote impact hebben op je levenskwaliteit. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet slechts een slechte gewoonte is, maar een serieus psychologisch probleem.

Soorten dwangstoornissen

Dwangstoornissen kunnen verschillende vormen aannemen, elk met unieke kenmerken en uitdagingen.  Deze variaties beïnvloeden niet alleen hun dagelijkse leven, maar ook hun relaties en emotionele welzijn, waardoor begrip en ondersteuning van omgeving cruciaal zijn. Eknkele hieronder genoemd zijn:

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

Door OCS heb je steeds last van nare gedachten die je angstig of onrustig maken. Om jezelf gerust te stellen moet je bepaalde handelingen van jezelf doen.

Excoriatiestoornis

De excoriatiestoornis is een aandoening die zich kenmerkt door het pulken aan de huid, die resulteert in beschadigigen van de huid. Het lukt de patiënt niet goed om met dit gedrag te stoppen, ondanks de schade die hierdoor ontstaan is.

Morfodysfore stoornis

Bij de stoornis in de lichaamsbeleving is er een preoccupatie, obsessie of soms een waan met een (kleine) onvolkomenheid van het uiterlijk (of ingebeelde) die leven van de persoon beheerst. Het gaat het vooral om vermeende onvolkomenheden vaak in het gezicht, de huid, het haar, de neus, oogleden, mond, lippen, kaken en kin. Dit uit zich bijvoorbeeld doordat men urenlang bezig is met het maken van selfies, camoufleren met make-up, vergelijken van foto’s op sociale media en/of het mijden van alles wat kan spiegelen, van winkelruit tot telefoonschermpje.

Trichotillomanie

Trichotillomanie is het dwangmatig uittrekken van haren. Er ontstaat schade aan de haren door pulken, krabben, ticks (gewoontes), trekken aan haren. Soms onbewust, soms een dwangneurotische handeling die forse schade kan aanrichten.

Oorzaak dwangstoornis

Dwangstoornissen zijn complexe psychologische aandoeningen die kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken, zoals

  • Als er familieleden zijn met dwangstoornissen, heb je mogelijk een verhoogd risico om zelf ook deze stoornis te ontwikkelen.
  • Omgevingsfactoren
  • Stressvolle levensgebeurtenissen
  • Trauma
  • Veranderingen in de levensomstandigheden

De persoonlijkheid waarvan, het hebben van een perfectionistische instelling of het neigen naar overmatige bezorgdheid over risico’s, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een dwangstoornis.

Jung en dwangstoornissen

De psychologische benadering van dwangstoornissen kan boeiend zijn, vooral als we kijken naar de ideeën van Carl Jung. Jung benadrukte het belang van het onbewuste en hoe onverwerkte emoties en voorbije ervaringen kunnen leiden tot gedragingen die we niet volledig begrijpen. Bij dwangstoornissen kunnen deze onbewuste elementen zich manifesteren in de vorm van obsessieve gedachten en compulsieve handelingen.

Jung geloofde ook in het concept van de schaduw, dat verwijst naar de delen van onszelf die we vaak negeren of onderdrukken. Dit kan evenzeer van toepassing zijn op dwangstoornissen, waarbij de strijd met de dwanghandelingen soms voortkomt uit een diepere innerlijke onrust of onvervulde behoeften.

Door deze onbewuste processen te verkennen en bewustzijn te creëren, kan iemand leren om beter om te gaan met hun dwangmatigheden en de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het proces is niet eenvoudig, maar inzicht in de relatie tussen het bewuste en het onbewuste kan leiden tot verlichting en een betere kwaliteit van leven.

Hulp bij dwangmatigheden

Wil jij je niet meer laten beperken en graag iets doen aan je dwangmatigheden? Of heb je problemen binnen je relatie of werk door jouw dwanghandelingen of die van je partner??

Bel vrijblijvend naar 06 – 406 956 22 of