Faalangst kan een grote hindernis zijn die ons lamlegt op momenten waarop we onze beste prestatie willen leveren. Het is een gevoel dat ons ervan weerhoudt om te doen wat we zonder druk best goed kunnen, omdat we bang zijn om te falen of te worden beoordeeld. Deze angst kan ons in een vicieuze cirkel brengen, waarbij we steeds minder durven te proberen, uit angst voor teleurstelling.

  • Wat is faalangst
  • Soorten faalangst
  • Symptomen faalangst

Wat is faalangst?

Faalangst, ook wel bekend als prestatieangst, is een veelvoorkomende psychologische aandoening die vaak voorkomt. Het wordt gekarakteriseerd door een intense angst voor falen of een negatieve beoordeling door anderen, waardoor individuen zich belemmerd voelen in hun dagelijkse functioneren en prestaties. Deze angst kan ontstaan in verschillende situaties, zoals op school, op het werk of in sociale interacties, en kan leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij mensen kansen ontlopen uit angst voor mislukking.

Faalangst komt vaak voor in combinatie met sociale- of gegeneraliseerde angststoornis.

Soorten faalangst

Faalangst kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de individueel en de situatie. Er zijn doorgaans drie soorten faalangst te onderscheiden.

  • De eerste is de cognitieve faalangst, waarbij de persoon zich overweldigd voelt door negatieve gedachten en twijfels over eigen kunnen.
  • De tweede is de emotionele faalangst, die zich uit in sterke gevoelens van angst, paniek of zelfs depressieve gevoelens bij de gedachte aan falen.
  • Tot slot is er de gedragsmatige faalangst, waarbij mensen daadwerkelijk situaties vermijden die hen in staat zouden stellen om te excelleren, zoals het deelnemen aan presentaties of sociale evenementen.

Symptomen faalangst

Symptomen van faalangst kunnen zeer divers zijn en beïnvloeden zowel de mentale als de fysieke gesteldheid van een persoon.

  • Vaak merken mensen dat ze een verhoogde hartslag, zweten of zelfs keelpijn ervaren in stressvolle situaties. Dit zijn lichamelijke reacties die samenhangen met de angst om te falen.
  • Cognitieve symptomen kunnen zich uiten in het herhaaldelijk piekeren over mogelijke negatieve uitkomsten of het hebben van een doemdenkend perspectief.
  • Emotioneel kunnen gevoelens van onzekerheid, somberheid of zelfs wanhoop optreden, vooral bij de gedachte aan prestaties die niet aan de verwachtingen voldoen.

Naast deze symptomen kunnen mensen zich ook sociaal isoleren, omdat ze situaties vermijden waarin ze zich beoordeeld kunnen voelen.

Lees hier meer over symptomen van angst.

Hulp bij faalangst

Wil jij je niet meer laten beperken en graag iets doen aan je angst? Of heb je problemen binnen je relatie of werk door jouw angsten of die van je partner?

Bel vrijblijvend naar 06 – 406 956 22 of