Wat is ‘Fear of Missing Out’?
De angst om iets te missen, vaak aangeduid als FOMO, is een krachtige drijfveer die ons in zijn greep houdt. Het is die constante, knagende gedachte dat er iets spannends of waardevols om de hoek ligt, iets waar we bij uitstek deel van zouden willen uitmaken, maar dat we wellicht zullen mislopen. In een wereld die steeds meer verbonden en versneld wordt, worden we overspoeld met informatie en ervaringen die ons laten twijfelen aan onze keuzes. Is het niet beter om deze kans te grijpen, om deel uit te maken van dat trendy evenement, die exclusieve aanbieding of die nieuwste creatieve golf? Dit gevoel van urgentie kan ons niet alleen motiveren om actie te ondernemen, maar het kan ook leiden tot spijt wanneer we ons realiseren dat we niet hebben ingegrepen op het juiste moment.
Hoe ontstaat de ‘Fear of Missing Out’?
Fear of missing out ontstaat vaak door een combinatie van sociale druk, constante verbondenheid en de overvloed aan informatie die we dagelijks ontvangen. In de hedendaagse digitale wereld zijn we voortdurend in contact met vrienden, familie en zelfs vreemden die hun leven in real-time delen via sociale media. Dit creëert een gevoel van competitie en vergelijking, waardoor we ons afvragen of we de juiste keuzes maken en of we wel genoeg plezier hebben. Bovendien versterkt de schijn van perfecte levensstijl die anderen online presenteren onze angst dat er iets beters is dat we missen. Deze mix van sociaal gedrag en technologische invloeden maakt FOMO een onveranderlijk onderdeel van ons dagelijks leven, wat ons kan aanzetten tot impulsieve beslissingen en ons gevoel van welzijn kan ondermijnen.
Hoe zit dat met FOMO?
FOMO is een relatief nieuw begrip en heeft dan ook een hoop te maken met de tijdgeest van nu. Tegenwoordig is het normaal om altijd maar bezig te zijn. Het druk hebben is de norm en stilte is vreemd of beangstigend. Daarbij denken we dat het leven maakbaar is en alles ‘leuk’ moet zijn. Dat zien we immers op social media en via de mensen om ons heen, toch? Dat is natuurlijk niet waar en dat kan ook helemaal niet. En juist die ‘obsessie’ met het nastreven van geluk vergroot de angst om iets te missen en vergroot dus jouw FOMO.
Wie heeft last van FOMO?
Jongeren zijn vaak de meest kwetsbare groep als het gaat om FOMO, voornamelijk door de constante druk om erbij te horen en een leven te leiden dat aantrekkelijk is op sociale media. Deze druk om altijd betrokken te zijn bij de nieuwste trends en evenementen kan leiden tot een gevoel van onrust en onvervuldheid. In onze snelle maatschappij, waar drukte en activiteit de norm zijn, voelen ze zich genoodzaakt om elke kans te grijpen, met de angst dat ze anders zullen falen in het voldoen aan sociale verwachtingen. Dit kan niet alleen leiden tot impulsieve keuzes, maar ook tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en welzijn. De constante vergelijking met anderen versterkt het idee dat men voortdurend iets mist, waardoor FOMO een steeds groter probleem wordt voor deze jonge generatie.
Kenmerken FOMO
FOMO kent verschillende kenmerken die ons steeds weer doen twijfelen aan onze keuzes en geluk. Tekenen zijn onder andere:
- Onrustig voelen
- Lustelooshied
- Angstige gevoelens
- Overal bereikbaar zijn,
- Op de hoogte zijn van alles
- Je checkt je telefoon 24/7
Door je Fear of Missing Out is het moeilijk om te genieten van een relaxt, ontspannen moment.
Wat kan je zelf doen?
- Verminder je social media gebruik
- Wees je bewust van je gedachten en gevoelens
- Wees realistisch en relativeer
- Leer nee te zeggen
- Praat erover
Hulp bij FOMO
Wil jij je niet meer laten beperken en graag iets doen aan jou ‘Fear of Missing OUT? Of heb je problemen binnen je relatie of werk door jouw angsten of die van je partner?
Bel vrijblijvend naar 06 – 406 956 22 of