Wat zijn de gevolgen van een trauma?

Met een trauma kan op verschillende manieren worden omgegaan. In de meeste gevallen kunnen we hierin vertrouwen op ons zelfherstellende vermogen. We maken een nare gebeurtenis mee, ervaren onze onmacht en verdriet hierin en kunnen weer verder met wat het leven ons te bieden heeft. De gevolgen van een trauma zijn niet van zodanige aard dat we er last van hebben.

Het wordt anders wanneer symptomen zich aandienen van zodanige aard die invloed hebben op ons fysieke lichaam en onze geestelijke gesteldheid.

Men gaat merken dat men zich bepaalde aspecten niet meer kan gaan herinneren, men voelt zich verdoofd en vervreemd. Men raakt steeds meer de weg kwijt. Worden geplaagd door nare dromen en opdringerig beelden die levensecht zijn waardoor het lijkt dat het gebeurde opnieuw plaatsvindt. De gevolgen van een trauma kan zelfs vele jaren later zich pas openbaren.

Vaak gaat men de situaties of de omgeving waar het trauma heeft plaatsgevonden uit de weg. Ze worden dan sterk eraan herinnerd en de confrontatie ermee in de situatie of plek kan dan letterlijk in het lijf te voelen zijn.

Vaak gaat het gepaard met een depressie, angst of alcohol- of drugsverslaving. Hierdoor heeft men moeite om in het dagelijkse leven te functioneren. Men is dan zo gespannen dat het minst of geringste ervoor kan zorgen dat men uitbarst in woede. Men is dan altijd alert en op hun hoede, prikkelbaar en concentratieproblemen.

Men kan door dit gedrag steeds verder in de problemen geraken. Verlies van werk, maar ook dat de naasten niet meer langskomen. Men raakt dan in een isolement waar moeilijk zonder hulp is uit te komen.