Enkelvoudig trauma
Maak je één keer iets ingrijpends mee, een ongeluk of overval, dan spreekt men van een enkelvoudig trauma. Vaak is het zo dat je dit niet goed hebt kunnen verwerken, met als gevolg een trauma. Het kan jouw leven enorm ontwrichten.
Complex trauma
Wanneer je langdurig aan een bedreigende situatie bent blootgesteld, kun je een complex trauma ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende mishandeling, herhaald seksueel misbruik of gepest worden. Deze herhaling met dezelfde trigger, zorgen ervoor dat de klachten hoog oplopen. Daarbij kunnen vaak ook andere klachten voorkomen, zoals een angststoornis, een negatief zelfbeeld of verslavingsprobleem.
Een trauma kan jouw karakter en ontwikkeling beïnvloeden. Niet alleen omdat het jouw psychisch diep heeft beschadigd, maar ook het lichaamssysteem heeft er directe gevolgen van ondervonden. Dit heeft vaak met gevoelens van onmacht te maken die we veelal zo diep mogelijk wegstoppen om ze maar niet te hoeven voelen. Ze worden als het ware diep ingekapseld weggestopt. Dit trauma zit zelfs tot in het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel, diep in het lichaam opgeslagen in iedere cel van ons lichaam. De symptomen die dan ontstaan als gevolg daarvan kosten enorm veel energie.
Ondanks de bewoordingen enkelvoudig en complex blijft een trauma een trauma die een enorme impact heeft op je leven en waarbij je het gevoel kan hebben dat het een verwoestend effect heeft op jouw kwaliteit van leven..
Lees het artikel van Harry Rump over hoe trauma zich opslaat in het lichaam:
https://www.jungiaansinstituut.nl/wp-content/uploads/2020/04/Opgeslagen-beleving-van-trauma1.pdf